Σουφλί

67 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, στα κεντρικά του νομού Έβρου, θα συναντήσετε το Σουφλί. Με 4.258 κατοίκους σήμερα, η γραφική κωμόπολη του Σουφλίου απέκτησε παγκόσμια φήμη στα τέλη του 19ου αιώνα εξαιτίας του ασύγκριτης ποιότητας μεταξιού που παραγόταν εδώ. Ο πρώτος σπόρος μεταξιού έφτασε στην περιοχή το 1839 και σταδιακά ολοένα και περισσότερες οικογένειες άρχισαν να ασχολούνται με τη σηροτροφία, την καλλιέργεια και επεξεργασία δηλαδή του μεταξοσκώληκα. Η παραγωγή φυσικού μεταξιού αποτέλεσε για δεκαετίες τον βασικότερο κλάδο της τοπικής οικονομίας, δίνοντας στο Σουφλί το προσωνύμιο «η πόλη του μεταξιού».

Στις μέρες μας η φλόγα της παράδοσης διατηρείται άσβεστη από τους κατοίκους, ενώ η αρχιτεκτονική των κτηρίων ξυπνά νοσταλγικές μνήμες μιας άλλης εποχής. Τα παραδοσιακά σπίτια της πόλης, γνωστά ως κουκουλόσπιτα, φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα και χτισμένα με τρόπους που να ευνοούν τη σηροτροφία, αποτελούν πραγματικά στολίδια. Πίσω στο χρόνο θα σας ταξιδέψει το εντυπωσιακό εργοστάσιο των αδελφών Τζίβρε, στα νότια της πόλης.

Η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετικό φυσικό ενδιαφέρον, αφού σε πολύ μικρή απόσταση, περίπου 18 χιλιόμετρα, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς βιοτόπους, το Δάσος της Δαδιάς, στον οποίο ζουν πολύ σπάνια είδη αρπακτικών, ορισμένα από αυτά προς εξαφάνιση. Κατά την επίσκεψή σας στο Σουφλί, περιπλανηθείτε στους δρόμους της πόλης, θαυμάστε τα μεταξωτά κομψοτεχνήματα των τοπικών καταστημάτων και δοκιμάστε τα αλλαντικά της περιοχής, τα ξακουστά σουφλιώτικα λουκάνικα και τον παραδοσιακό καβουρμά, που αποτελούν εξαιρετικούς μεζέδες για να συνοδέψετε το ντόπιο κρασί και τσίπουρο.