Πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτίζεται γεωγραφικά με το Νομό Έβρου. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος, ενώ τα βόρεια και ανατολικά γεωγραφικά όριά του ταυτίζονται με τα ελληνοτουρκικά σύνορα στα ανατολικά και τα ελληνοβουλγαρικά στα βόρεια. Η περιοχή είναι προικισμένη με τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, γεωμορφολογική ποικιλία και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Πλούσιος σε νερά, ο νομός Έβρου διαθέτει δύο εθνικά πάρκα, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς, και οκτώ περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura. Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, οι όμορφες κωμοπόλεις στα βόρεια, όπως το Σουφλί και το Διδυμότειχο, σε συνδυασμό με τις άρτιες τουριστικές υποδομές, κυρίως στα παράλια και την Αλεξανδρούπολη, και την εύκολη πρόσβαση που εξασφαλίζουν η Εγνατία Οδός και το αεροδρόμιο "Δημόκριτος", έχουν αναδείξει τον τομέα του τουρισμού ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Οι υπηρεσίες και ο κλάδος της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν επίσης σημαντική συνεισφορά στην οικονομία της περιοχής, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι της υπαίθρου απασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού και αποτελεί εμπορικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, κτισμένη δίπλα στη θάλασσα με άριστη ρυμοτομία, με πάρκα, πεζοδρόμους και ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο Φάρος που δεσπόζει στην παραλιακή ζώνη, η οποία κάθε σούρουπο πεζοδρομείται και σφύζει από ζωή. Έξω από την πόλη και κατά μήκος της ακτογραμμής υπάρχουν πολλές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι οργανωμένες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ανήκει και η Σαμοθράκη, ένα νησί καταπράσινο, γεμάτο νερά, μυρωδιές από βότανα και μυστικιστική ομορφιά. Το βουνό Σάος καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του νησιού. Άγριο και μονίμως ανταριασμένο δεσπόζει σε ύψος 1600μ., ενώ στις πλαγιές του ρέει πλήθος χειμάρων δημιουργώντας φαράγγια, καταρράκτες και βάθρες (εντυπωσιακές φυσικές πισίνες). Η οργιαστική βλάστηση και το υγρό στοιχείο αναδεικνύουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με μεγάλο αριθμό πιστών θαυμαστών που συρρέουν εκεί κάθε καλοκαίρι. Η Σαμοθράκη παρουσιάζει επίσης μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον με πλήθος μνημείων της  αρχαϊκής, της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής εποχής. Κέντρο του νησιού είναι ο Πύργος, η γραφική ορεινή Χώρα με το μεσαιωνικό κάστρο και τις ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε ψητό ντόπιο κατσικάκι. Τέλος, αξίζει να κάνετε μια μικρή κρουαζιέρα για να δείτε τα περίεργα γεωλογικά σχήματα στο νότιο κομμάτι του νησιού που σχετίζονται με τοπικούς θρύλους, απομονωμένες παραλίες, καταρράκτες που πέφτουν κατευθείαν στη θάλασσα και παράκτιες ή θαλασσινές σπηλιές.